2018. április 23-27 között a Marosvásárhelyi Református Kollégium négy diákja (Szilágyi Gyopár és Balizs Kriszta – mindketten a XI alfa osztály tanulói, Urbán Rudolf – X beta, illetve Barát Áron – IX beta osztály tanulója) és tanára (Sikó Judith tanárnő – projektvezető, István Gizella tanárnő, Lazsádi László és Benedek Zsolt tanár úrak) a lengyelországi „Zespol Szkol Ponadgimnazjalnyck Nr. 1 im Jana Szczepanika w Krosnie” gimnáziumban részt vett az Erasmus+ „Schengen 2.0 – Élet Európában határok nélkül” program második találkozóján.

A fogadó iskola képviselete mellett még négy országból voltunk jelen diákok és tanárok, képviselve volt Németország, Franciaország, Magyarország, illetve miáltalunk Románia.

A találkozó első napján a krosnoi iskolában találkoztak az iskolák küldöttei, ahol a fogadó iskola igazgatója, Andrzej Gregorczyk, köszöntötte az egybegyűlteket. Kihangsúlyozta, hogy mennyire fontosak az ilyen jellegű találkozások, hiszen csak az ehhez hasonló közös munkával lehetséges egy egységes Európát létrehozni. A köszöntéseket a krosnoi iskola projektvezetője, Zbigniew Polchlopek követte, aki üdvözölte a régi és az új diákokat és pedagógusokat, tartalmas ottlétet kívánva mindenkinek. A köszöntéseket követően az iskola angol szakos tanára bemutatta az iskola történetét, fennállásának fontosabb eseményeit, az iskola mindennapos életét.

Az ünnepélyes megnyitó egy zenés-verses összeállítással folytatódott, amelyet az iskola kabaréköre biztosított angol és lengyel nyelven. A megnyitó csúcspontja a kabarékör összeállításban előadott „Csipkerózsika” volt, átültetve a XXI. századi való világba.

A köszöntök és az ünnepélyes megnyitó után el is kezdődött a munka. Minden csapat egyik feladata az volt, hogy egy bemutatót kellett készíteni a saját országa legfontosabb egyházi és világi ünnepeiről, szokásairól, hagyományairól. Elsőként a helyiek mutatták be az ünnepeiket, majd őket követték a franciák, mi – refisek, a magyarországiak és a németországiak. A munka végterméke egy 2019-es kalendárium összeállítása volt, amelyben megtalálhatók mind az 5 ország fontosabb ünnepei.

 A kalendárium elkészítése után Krosno város nevezetességeit mutatta be nekünk az iskola történelem szakos tanára.

A városnézés során megismertük a városka történetét, fontosabb épületeit, majd a polgármesteri hivatalba mentünk, ahol Piotr Przytacki polgármester úr fogadott minket. Andrzej Gregorczyk igazgató úr ismertette a polgármester úrral az Erasmus+ projekt programját és lényegét, majd a polgármester úr köszöntött minket, gratulált a projektben való részvételhez, kiemelve az ilyenszerű programok szükségességét az európai együttműködésben, egymás megismerésében, elfogadásában.