Erasmus+: Schengen2.0 – Krosno - C2
Diversitate culturală de demult și azi. Aceasta a fost tema programei Erasmus+ „Schengen 2.0 – Viața fără granițeîn Europa” a celei de a doua întâlniri „Zespol Szkol Ponadgimnazjalnyck Nr. 1 im Jana Szczepanika w Krosnie” organizată între 23-27 aprilie 2018 la școala din Polonia. Cei patru elevi ai Liceului Vocațional Reformat din Tg-Mureș (Szilágyi Gyopár și Balizs Kriszta – elevi din clasa a XI-a alfa, Urbán Rudolf – elevi în clasa a X-a beta, Barát Áron – elev în clasa a IX-a beta ) și profesorii lor (doamna profesor Sikó Judith – conducător de proiect, doamna profesor István Gizella și domnii profesori Lazsádi László és Benedek Zsolt) au participat la acest eveniment reprezentânt România lângă școlile din Germania, Franța, Ungaria și Polonia.
După întâlnirea din octombrie, care a avut loc la Hódmezővásárhely, școala din Krosno a fost gazda evenimentului bogat în realizări, derulând pe parcursul unei săptămâni. Ideea centrală și scopul acestei întâlniri a fost de a atrage atenția tinerilor asupra faptului că Europa multiculturală este afectată și influențată de cultura diferitelor popoare, dar și de popoarele migratoare.
Din această cauză se schimbă societățile tradiționale. Aceste transformări nu se produc doar în zilele noastre, ci aceste procese au avut loc și în trecut. Țările participante la proiect sunt cele mai bune exemple, că diferite națiuni și popoare de secole trăiesc împreună și se confruntă, sau chiar au luptat între ele. Această diversitate culturală și prezentarea în ansamblu a fost realizată de către elevii celor cinci tări.
Elevii au expus colegilor din alte tări, tradițiile, personalitățile importante și obiceiurile națiunilor proprii. Din sărbătorile publice și religioase au realizat și un calendar în cinci limbi pentru anul 2019.
Pentru a prezenta diversitatea culturală cea mai bună metodă este dansul popular. Elevii din cele cinci ţări s-au costumat în porturi populare încercând să redea multicolorul cultural al Europei. Cei din Polonia au prezentat dansul „plimbare” și au încercat să învețe acest dans celor prezenți. Elevii din Franța s-au prezentat cu dansuri din Bretagne, cei din Ungaria au dansat „csárdás” din câmpia de sud, cei din Germania dansuri bavareze. Elevii de la Liceul Vocaţional Reformat au debutat cu dansuri populare din zona etnografică de câmpie a judeţului Mureş. A fost plăcută aceea imagine când un dans popular din acea zonă este dansat de un băiat polonez și o fată germană.
O experiență de neuitat a fost vizitarea skanzenului din Sanok. Aici se poate vedea acele clădiri, care sunt specific teritoriilor din Carpații Orientali și zonei de graniță dintre Polonia și Ucraina din perioada dintre secolele XVII-XX.
Un alt aspect important al culturii este arta meșteșugului popular. Cu prilejul vizitării skanzenului din Sanok la o prezentare s-au oferit informații despre instrumentele populare tradiționale poloneze, cu flașneta. După prezentare cei care au fost mai curajosi putea aveau prilejul de a încerca acest instrument.
Krosno și regiunile din jur sunt cunoscute după producția de sticlă. Cu ocazia vizitării Centrului de sticlă și a locului de prezentare din Krosno și a fabrici de sticlă din Rymanov elevii au avut prilejul de a vedea producția de sticlă și procesul de prelucrare.
Cel mai entuziast moment, a fost vizitarea orașului regal Cracovia, unde elevii sau plimbat pe străzile centrale vizitând biserica Maria și Holul de Pânză, astfel parcă ar fi fost o îmbinare a trecutului cu prezentul istoric.
Următoarea întâlnire a proiectului, va avea loc în Germania, unde elevii din cele cinci ţări se vor întâlni anul acesta în noiembrie. Până atunci informațiile și experiențele trăite vor fi prelucrate de către elevi.