Isten kegyelméből az idén a Reformáció 502. évét ünnepeltük. A katolikus testvérek szerint ezt nem kell ünnepelni, csak megemlékezni, mert az egyház szakadásához vezetett. Nem a szakadást ünnepeljük, nem Krisztus testének darabokra szaggatását, hanem a megújulást, a reformációt mint visszatérést az alapokhoz, “ad fontes”, vissza a forrásokhoz, vissza az ősegyház tisztaságához, vissza az Íráshoz.
Október 31-én az iskola testületileg átvonult a Kistemplomba, kivéve az elemis tagozato
t, akik vakációztak, pihentek. Az igét Csenteri Levente, a Bolyai Farkas Elm
életi Líceum iskolalelkésze hirdette. Az igehirdető a jósiási reformról prédikált, mint egy korai reformációról. Elmondta, hogy az 1517-es reformációt sok reformáció előzte és követte az egyháztörténelemben és ma is erre van szükség. Az igehirdetésének fő üzenete az volt, hogy Istennek az kedves, ha állandóan megújítjuk a Vele kötött szövetségünket.

Bővebben: Reformációi istentisztelet a Gecse utcai templomban

2019. szeptember 14-15 között a Marosvásárhelyi Református Kollégium volt a házigazdája az erdélyi és partiumi református kollégiumok közös tanévnyitójának.  Felemelő érzés volt számunkra, hogy ennek a találkozónak házigazdái lehettünk. Az eseményen 11 református vagy református jellegű iskola vett részt:  a Szatmárnémeti Református Gimnázium, a Nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református  Gimnázium, a Zilahi Református Wesselényi Kollégium, a Kolozsvári Református Kollégium, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum Kolozsvárról, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, a  székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, a Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium, a Kézdivásárhelyi Református Kollégium,  a legfiatalabb refomátus jellegű iskola, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum illetve a házigazda iskola, a Marosvásárhelyi Református Kollégium. Minden iskolát két diák, illetve az igazgató, aligazgató és iskolalelkész képviselte.

Bővebben: Erdélyi és Partiumi Református Kollégiumok Közös Tanévnyitója

Július 23-án reggel kis csapatunk a Kaufland parkolójában találkozott jó pár csomaggal s még több jókedvvel felpakolva, hogy az egyházmegye által szervezett busszal elindulhassunk Debrecenbe a Csillagpontra. Az út bár hosszúnak tűnt, mégis jól telt, rengeteget nevettünk s viccelődtünk egymással. Egy laza 7 órás utazás után végre megérkeztünk a Böszörményi úti kampuszhoz, mely a fesztiválnak második éve ad otthon, majd megkerestük azt a maroknyi földet ahova sátrat verhettünk. Miután „lakásaink” álltak, bele is vetettük magunkat a fesztivál hangulatába, felfedeztük a kampuszt s részt vettünk az első esti programokban, mint dicsőítés vagy társasjátékozás.

Bővebben: Refisek a Csillagponton

2019. május 18-án, hajnali 02:00-kor megkezdtük utunkat Magyarországra, Debrecenbe. Busszal haladva, az utazás időtartama 6 órának bizonyult. Isten segítségével, reggel 08:00 órára sikeresen megérkeztünk. Utazásunk oka, a Magyar Református Egység Napján való részvétel volt. A Kossuth Téren, délelőtt 10:00 órától kezdetét vette a Református Egység Nap ünnepélyes megnyitója. 10:40-kor iskolánk, a Marosvásárhelyi Református Kollégium kórusa (Sola Gratia) a Kárpát-medencei kórustalálkozó alkalmából fellépett a Debreceni Kistemplomban, a magyar reformátusság hitbeli képviselőjeként. Itt együtt dicsőíthettük és magasztalhattuk Istent, a többi kórus társaságában. Kiváltságosnak éreztük magunkat, hogy mint meghívott egyedüli ifjúsági kórus részt vehetünk egy ilyen fontos eseményen. 

Bővebben: „Debrecenbe kéne menni ...”

Szokásunkhoz híven 2018-ban is megszerveztük a tanári összerázó hétvégét, ez úttal dec. 7-9 között, a helyszín maradt változatlanul Parajd. 2016-ban az iskola célja, missziója volt a képzés témája, 2017-ben a keresztyén pedagógia, 2018-ban a csapat működése.

A konkrét teambuildingre, csapatépítésre szombaton került sor. Két nagyobb lélegzetű blokkban, délelőtt és délután foglalkoztunk a csapat témájával. Cosma István tréner pörgő, dinamikus módon vezette a foglalkozásokat. Rengeteg csoportdinamikai játékot vetett be annak érdekében, hogy a tanári kar a rendelkezésre álló idő alatt még jobban összeforrjon, szaknyelven a csoportkohézió még intenzívebb legyen.

Bővebben: Tanári csapatépítés Parajdon