2019. október 24-én a Marosvásárhelyi Református Kollégium XII. alfa osztálya részt vett a régi Kémiai Líceum épületében megrendezett i-Tech workshopon. Az eseményre különböző cégek, egyetemek és iskolák jöttek bemutatókat tartani innováció, technológia, oktatás, kutatás és okos ház mottóval. Így láthattuk például a Gyógyszerészeti Egyetem gyógyszer csomagoló gépét, az Avram Iancu Szakközépiskola által hozott varrógépet, betekintést nyerhettünk a robotika rejtelmeibe a Papiu Ilarian Líceum által épített kis robotokon keresztül, megcsodálhattuk a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai által hozott 3D-s nyomtatót, valamint előadásokat tartottak az Elektromaros Technológiai Líceum diákjai, az IFM, a Tehnológiai Egyetem, az Unirea Elméleti Líceum, az Accenture, az Arcal is.

Bővebben: i-Tech workshopon a Refisek

Kellemes, hűvös volt 2019. október 18-ikán, reggel amikor elindultunk a Kaufland árúház parkolójából. Nagyon sokan voltunk, hiszen két busz is várakozott ránk és velünk jött az igazgató úr, Benedek Zsolt tanár úr, felesége, Benedek Timea tanárnő,  Szövérfi János tanár úr (Oszibácsi) és Farkas Iván tanár úr. Az elején nehezen indult,  de mikor gondolatban elszűrcsöltük kávéinkat elkezdtünk felébredni. Mint minden buszos kirándulás ez is a megszokott volt. Hátul zene és hangos beszéd, középen lágyabb beszélgetés, legelöl pedig tanárok és sofőrbácsi. Haladtunk, haladtunk és 11-12 óra körül meg is érkeztünk a határhoz. Minden zökkenőmentesen zajlott, senkit sem hagytunk ott. Az út többi része már a végtelen síkság újra és újra csodálása volt. Egy órára megérkeztünk a Kálvinista Rómába azaz Debrecenbe, ahol először a Református Nagytemplomban vezettek körbe. Meséltek a történetéről, építéséről.

Bővebben: Debrecenben jártunk...

17. alkalommal hírdette meg a hódmezővásárhelyi Német László Gimnázium és Általános Iskola a helyi Őszi Hetek Rendezvénysorozat eseményeként a Diákok Őszi Tárlatának a megszervezését. A 2019-es évben a téma VÁSÁRHELY(EK)… - címmel és ‘’közös hazánk’’ alcímmel került megrendezésre. A feladat a két város (Hódmezővásárhely és Marosvásárhely) egy alkotásban montírozott ábrázolása volt. Ennek jegyében a Református Kollégium diákjai is több alkotással pályáztak a tárlaton való részvételre.

Bővebben: Diákok Őszi Tárlata Hódmezővásárhelyen

2019. október 9-13 között a Marosvásárhelyi Református Kollégium és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum egy diákcsapata a Bajai III. Béla Gimnázium vendége volt immár 12-dik alkalommal a már hagyományossá vált őszi találkozás alkalmával.  A csapatot Arnóczki János igazgató úr és Radva László tanár úr  fogadta, illetve a bélás diákok és azok szülei. A találkozás lehetőséget adott a határon túl nyúló barátságok kialakítására, azok elmélyítésére.

Bővebben: Ismét Baján...

Az idéni összerázó helyszíne a Dél-Erdélyi, Hunyad megyei Algyógy volt. A tavalyi évhez hasonlóan nemcsak az osztályok rázódtak össze külön-külön, hanem a két osztály egymással is, az alfások a betásokkal. Efelől gondoskodtunk, úgyhogy már a szobatársak is így voltak beosztva. Szeptember 2-án 49 diák és négy tanár kelt útra, hogy megvalósítsa az összerázódást. A pedagógus kíséret tagjai: Stupár Zsuzsanna és István Gizella osztályfőnökök illetve Meleg Katalin testnevelés tanár és Márton Előd iskolalelkész. Mivel útunk Nagyenyeden vezetett keresztül, meglátogattuk a nagyenyedi Bethlen Gábor Református Kollégiumot. A helyi iskolalelkész az udvaron ismertette a város és a Kollégium történetét, majd megnéztük a Kollégium Dísztermét.

Bővebben: Összerázó Algyógyon

Alkategóriák