A Marosvásárhelyi Református Kollégium 9.-es tanulói számára 2018. augusztus 27-én összerázó kirándulást szerveztek. A diákokkal tartott a két osztályfőnök is, Szilágyi Judit tanárnő, Szövérfi János tanár úr, Márton Előd iskolalelkész, illetve az utolsó napon Enyedi Márton Csaba tanár úr is jelen volt.

Az indulás augusztus 27-én, hétfőn történt, ahol a 9. alfa és beta osztály együtt utazott Homoródfürdőre. A nagyjából két órás úton sem unatkoztak a diákok, javában folyt az ismerkedés, és a busz hátsó felében ülő tanulók gondoskodtak arról, hogy zenében se szenvedjünk hiányt. A megérkezésünkkor kialakuló gubanc hamar megoldódott és elsőnek az alfások foglalták el a szálláshelyet. 

Bővebben: Összerázó betás szemmel

Az összerázó kirándulás augusztus 27.-én, hétfőn kezdődött el, amikor az integető gyerekekkel megtelt busz kigurult a Kaufland parkolójából. Három órányi kellemes utazás után megérkeztünk a szálláshelyünkre, amivel nem igazán voltunk megelégedve, mivel nem olyan volt amilyennek elképzeltük, ráadásul a párhuzamos osztály, a betások, sokkal jobb szálláshelyet kaptak. De ennek ellenére a jó hangulat nem változott.                                                                                        

       Már az érkezésünk után rengeteg program várt ránk, az osztályfőnökünkkel és a tiszteletes úrral. Mindegyik önismereti jellegű és szórakoztató volt.  A programjainkat mindig áhítattal kezdtük és áhítattal fejeztük be, ezek az alkalmak a mi szálláshelyünk tárgyalótermében zajlottak, a másik osztály társaságában, vidám ének és gitárhang kíséretében, céljuk az volt, hogy közelebb kerüljünk Istenhez. 

Bővebben: Összerázó alfás szemmel

2018. augusztus 14. Ez volt az a nap, amit már mindannyian vártunk, hogy végre elutazhassunk Nagyenyedre a IV. Válts irányt IKE fesztiválra mely augusztus 14-16 között zajlott. Már vonatos oda utazásunk is érdekesre sikeredett. Vidámságunknak pedig semmi sem szabhatott határt, még a sorban állás a regisztrációnál vagy a melegben való sátorhúzás sem. Miután „beköltöztünk” ideiglenes otthonainkba, a refis csapat belevethette magát a fesztivál kalandokkal teli életébe. Az első órák a táborhely felfedezésével és az ismerősök felkutatásával telt. Majd a kezdő istentisztelet után a Fundamentum zenekar biztosította a jó hangulatot.

Bővebben: Refis csapat a IV. Váltsirányt fesztiválon Nagyenyeden

Az Erasmus+: „Schengen2.0” lengyelországi találkozó záróakkordja a lenyűgöző Krakkó, az egykori királyi város meglátogatása volt. A lengyelországi nemzetek sokszínűségének az egyik  példája a krakkói zsidó negyed. Látogatásunkat Schindler gyárának a megtekintésével kezdtük.  Oskar Schindler neve bizonyára sokaknak ismerősen cseng az 1993-ban forgatott, Schindler listája című filmből. Spielberg dokumentarista stílusú alkotása a szudétanémet gyáros és üzletember igaz történetét meséli el, aki a második világháború alatt mintegy 1200 zsidót foglalkoztatott zománcedény gyárában, ezáltal megmentve őket a haláltól. Személyisége és alakja ambivalens képet mutat a kettősség miatt, amit az okozott, hogy egyszerre volt élvhajhász, cinikus, náci kollaboráns, másrészt, önzetlen, emberbarát és bátor férfi. A gyárban tett idegenvezetéses látogatás során megtudtuk, hogy Schindler a német hadsereg részére gyártott fazekakat és serpenyőket. 

Bővebben: Erasmus+: Schengen 2.0 – Krosno – C2 – 5 nap

2018. május 8-án iskolánkba látogatott a Székesfehérvári Talentum Református Iskola egy csoportja, 7. osztályos diákok, igazgatónő, pedagógusok, szülők. Szeretettel fogadtuk őket, igazgató, iskolalelkész és diákok, Bolyais 7-esek és Refisek. A díszteremben Benedek Zsolt igazgató köszöntötte a vendégeket, ismertetve röviden az iskola történetét. Utána a székesfehérvári igazgatónő, Szanyó Gáborné ismertette a székesfehérvári református iskolát, majd a fehérvári diákok egy csoportja egy zenés-verses fellépés során bemutatták Székesfehérvár városát. 

Bővebben: Talentum a Refiben...